Μενού Κλείσιμο

Νάξος, Διαδρομή Πολιτιστικού Ενδιαφέροντος 10:

Κόρωνος – Τοιχειό – Καλαμαύκα – Άβδελη (Παναγία Αβδελιώτισσα) – Λυώνας

     Σημεία Ενδιαφέροντος

  • Λιθόκτιστο τοξωτό γεφύρι στη θέση “Τοιχειό”
  • Λιθόκτιστο τοξωτό γεφύρι στη θέση ” Κώλος του Βουνού “
  • Λιθόκτιστο τοξωτό γεφύρι στη θέση “Ξεχόλεμα”
  • Ξωκκλήσι Παναγίας Αβδελιώτισσας
  • Κατάλοιπα εγκαταστάσεων μεταφόρτωσης της σμύριδας στο Λυώνα
Διαδρομή 10 - Κόρωνος
Διαδρομή 10 - Κόρωνος

Από την Πλάτσα και την παλαιά συνοικία της Κάτω Γειτονιάς, ξεκινά η διαδρομή προς το επίνειο του Κορώνου, τον Λυώνα. Ο οδοιπόρος κατευθύνεται στην έξοδο ανατολικά, από τη θέση “Χοιροτρύπι”. Στην πορεία του προς τη βαθιά κατάφυτη ρεματιά, συναντά λιθόκτιστο γεφύρι στη θέση “Τοιχειό”.

Το λιθόστρωτο μονοπάτι για λίγο διάστημα διασχίζει την απέναντι πλαγιά, στο τραχύ απόκρημνο τοπίο της κορωνιδιάτικης αγροτικής υπαίθρου. Στη συνέχεια, αφού περνά από δεύτερο τοξωτό γεφύρι, στη θέση “Κώλος του Βουνού”, το μονοπάτι μετατρέπεται σε αγροτικό δρόμο. Πάνω στην πορεία, ο οδοιπόρος συναντά οργανωμένο μόνιμα κατοικούμενο “μαζωμό” (κτηνοτροφική εγκατάσταση).

Αφήνοντας πίσω και τρίτο εντυπωσιακό γεφύρι στην τοποθεσία “Ξεχόλεμα” η πορεία γίνεται ανηφορική, ξανά σε καλοφτιαγμένο λιθόστρωτο μονοπάτι κατά μήκος της βόρειας βουνοπλαγιάς. Από το ύψωμα της Καλαμαύκας, η θέα προς τη λαγκαδιά και τις στοές των σμυριδορυχείων της περιοχής είναι πανοραμική.

Στην περιοχή της Άβδελης, η διαδρομή συνεχίζεται σε αγροτικό δρόμο, με επόμενο σταθμό – σε μικρή παράκαμψη της διαδρομής – το γραφικό περιποιημένο ξωκκλήσι της Παναγίας Αβδελιώτισσας.

Το τελευταίο τμήμα της η πορεία κινείται και πάλι σε μονοπάτι, το οποίο καταλήγει σκαλωτό στη βόρεια πλευρά της ακτής του Λυώνα. Στο μικρό οικισμό με τη βοτσαλωτή ακρογιαλιά, διατηρούνται ακόμη τα κατάλοιπα εγκαταστάσεων μεταφόρτωσης της σμύριδας.