Μενού Κλείσιμο

Νάξος, Διαδρομή Πολιτιστικού Ενδιαφέροντος 12:

1ο τμήμα (σηματοδοτημένο): Κόρωνος – Σταυρός – Κεραμωτή – Ρουτσούνα – Σωτήρα – Σκεπόνι

2ο τμήμα: Σκεπόνι – Ξεστράτισμα – Βίγλες – Μονοδέντρι – Αλακόπετρα – Κωμιακή

     Σημεία Ενδιαφέροντος (1ο τμήμα διαδρομής)

  • Ανακαινισμένο παραδοσιακό ελαιοτριβείο Κεραμωτής
  • Καταρράκτης Ρουτσούνας
  • Παραδοσιακός αγροτικός οικισμός Σκεπονίου

1ο τμήμα: Η διαδρομή ξεκινά από την Κόρωνο με κατεύθυνση νότια, με λιθόστρωτο μονοπάτι που οδηγεί στη θέση «Πόρτα της Κορώνου». Συνεχίζεται παράλληλα στην επαρχιακή οδό με επόμενο σταθμό το Σταυρό Κεραμωτής, σε μια σπάνια θέση εποπτείας του νησιού από ανατολή και δύση. Από εκεί, το μονοπάτι κατηφορίζει προς τη λαγκαδιά, στο βάθος της οποίας είναι κτισμένη η Κεραμωτή. Στο γραφικό χωριό είναι επισκέψιμο το ανακαινισμένο παλαιό ελαιοτριβείο και σε κοντινή απόσταση οι δύο εντυπωσιακοί νερόμυλοι.

Η διαδρομή συνεχίζεται προς την κατάφυτη θέση Διποτάματα και αναρριχάται στις νοτιοδυτικές πλαγιές του βουνού Κόρωνος. Μικρή παράκαμψη οδηγεί νοτιοδυτικά στη Ρουτσούνα, όπου ο περίφημος καταρράκτης δημιουργεί εικόνα ιδιαίτερου φυσικού κάλλους.

Η πορεία κινείται σε μεγάλο υψόμετρο, απ’ όπου εκπληκτική είναι η θέα της κοιλάδας και της ρεματιάς των Χαλάνδρων. Κατηφορίζοντας στη συνέχεια προς τη θέση Σωτήρα με το ομώνυμο ξωκκλήσι, το μονοπάτι διαγράφει ελιγμούς σε άγονο βραχώδες έδαφος.

Φτάνοντας σε οργανωμένη κτηνοτροφική εγκατάσταση, στο σημείο συμβολής του μονοπατιού με αγροτικό δρόμο, ο πεζοπόρος τον ακολουθεί με κατεύθυνση βορειοανατολική προς τη μεγάλη ρεματιά.

Ο τερματισμός γίνεται στον εγκαταλελειμμένο σήμερα οικισμό του Σκεπονιού, μνημειακού συνόλου αγροτικής αρχιτεκτονικής, σε ένα ακόμη πνιγμένο στη βλάστηση και στα τρεχούμενα νερά τοπίο.

* Το 1ο τμήμα της διαδρομής 12 είναι σηματοδοτημένο. Το 2ο τμήμα είναι οριοθετημένο – εκκρεμεί η ολοκλήρωση εργασιών αποκατάστασης βατότητας και σήμανσης.