Μενού Κλείσιμο

Νάξος, Διαδρομή Πολιτιστικού Ενδιαφέροντος 13:

Απεράθου – Άγ. Γεώργιος & Παχώμιος – Σταυρός/Άγ. Ερμόλαος Κακαβά – Λάκκους – Μερσίνι – Άγ. Ιωάννης Θεολόγος στα Γράμματα – Δανακός

     Σημεία Ενδιαφέροντος

  • Βυζαντινοί ναοί Αγίων Γεωργίου και Παχωμίου
  • Πηγή στους Λάκκους
  • Πηγή στο Μερσίνι
  • Βυζαντινός ναός Αγίου Παντελεήμονα στο Μερσίνι
  • Βυζαντινός ναός Αγίου Ιωάννη Θεολόγου στα Γράμματα
  • Βυζαντινός ναός Αγίου Ιωάννη Θεολόγου στο Δανακό

 Από τ’ Απεράθου, στη νότια είσοδο του χωριού, το Λαγκάδι, ξεκινά η διαδρομή. Κύρια χαρακτηριστικά της είναι η διέλευση από ορεινό τοπίο με τραχύ ανάγλυφο και από αλλεπάλληλα σημαίνοντα βυζαντινά μνημεία. Αρχικά συναντά μέσα από μικρές διακλαδώσεις της διαδοχικά το συγκρότημα ναών Αγίων Γεωργίου και Παχωμίου στην κοιλάδα του Πέρα Χωριού και του Σταυρού / Αγίου Ερμολάου στην περιοχή Κακαβά. Συνεχίζοντας, η πορεία οδηγεί στα Λακκομέρσινα, απεραθίτικους βοσκότοπους με πλούσια βλάστηση και πηγές δίπλα στο διάβα του πεζοπόρου. Στο Μερσίνι η διαδρομή περνά μπροστά από τον Άγιο Παντελεήμονα, μία από τα παλαιότερες βυζαντινές εκκλησίες του νησιού.

Με ευρύ οπτικό πεδίο προς τις ανατολικές ακτές και απόκρημνες βουνοπλαγιές, ο πεζοπόρος συναντά στη λιόφυτη θέση Γράμματα το ναό του Αγίου Ιωάννη Θεολόγου, μεσοβυζαντινής περιόδου.

Στη συνέχεια, κινούμενη σε μεγάλο υψόμετρο με κατεύθυνση νοτιοδυτική, η πορεία διασχίζει γυμνή περιοχή με κτηνοτροφικές εγκαταστάσεις και με εξαιρετική θέα προς την απέναντι βουνοσειρά. Κατηφορίζοντας σιγά-σιγά, το τοπίο γίνεται ηπιότερο και η βλάστηση επανέρχεται εντυπωσιακά.

Ο πεζοπόρος καταλήγει στο κοιμητήριο του Δανακού, που πλαισιώνει τον ανακαινισμένο βυζαντινό ναό του Αγίου Ιωάννη Θεολόγου, με εσωτερικό διάκοσμο από την εποχή της Εικονομαχίας.