Μενού Κλείσιμο

Αμοργός, Διαδρομή Πολιτιστικού Ενδιαφέροντος 3:

Μινώα – Μάρμαρα – Λεύκες – Αγία Θέκλα – Άγιοι Σαράντα – Σύβρυσα – Βίγλες – Καστρί (αρχαία Αρκεσίνη) – Βρούτση – Ραχούλα – Πύργος Αγ. Τριάδας

     Σημεία ενδιαφέροντος

  • Παραδοσιακές αγροτικές οικήσεις Αγίου Ιωάννη και Αγίας Θέκλης Λευκών
  • Ναΐσκος Αγίων Σαράντα σε θέση αρχαίου ιερού
  • Κατάλοιπα της ακρόπολης αρχαίας Αρκεσίνης στη θέση Καστρί
  • Παραδοσιακός αγροτικός οικισμός Ραχούλας
  • Πύργος Αγίας Τριάδας “Στο Χωριό” (4ος π.Χ. αιώνας)

Μεγάλη διαδρομή που διασχίζει τη δυτική Αμοργό και συνδέει την Κάτω Μεριά με τα Κατάπολα.

Ξεκινώντας από τον αρχαιολογικό χώρο της Μινώας, το πρώτο τμήμα της διαδρομής ακολουθεί αμαξιτό δρόμο. Η διέλευση γίνεται από παράκτιο τοπίο, πάνω από τους όρμους Τυροκόμο και Φοινικιές και περνώντας διαδοχικά τα αγροτικά συγκροτήματα Αγίου Ιωάννη και Αγίας Θέκλας στην περιοχή Λεύκες. Από την Αγία Θέκλα, το λιθόστρωτο κατηφορίζει προς την ακτή των Αγίων Σαράντα. Εκεί βρίσκεται ο ομώνυμος ναΐσκος, με εντυπωσιακό αρχαίο δομικό υλικό. Στη συνέχεια ο πεζόδρομος ανηφορίζει και ελίσσεται προς την περιοχή των Δωκαθισμάτων, θέση πρωτοκυκλαδικής νεκρόπολης και εγκατάστασης. Φτάνοντας το μονοπάτι σε διάσελο, αρχίζει να κατηφορίζει και η πορεία οδηγείται στα Σύβρυσα: λαγκαδιές με λιγοστή βλάστηση και πηγαίο νερό, σε ένα ιδιαίτερο αγροτικό τοπίο με αλλεπάλληλες αναβαθμίδες. Σε διακλάδωση της διαδρομής, παρακαμπτήριο δρομάκι οδηγεί στον αγροτικό οικισμό Βίγλες. Πλησιάζοντας τις ακτές, η πορεία γίνεται κατά τόπους δυσχερής. Ο οδοιπόρος κατευθύνεται προς τον παράκτιο βράχο της ακρόπολης της αρχαίας Αρκεσίνης. Μικρή διακλάδωση της διαδρομής οδηγεί στην είσοδο της ακρόπολης. Η κύρια διαδρομή συνεχίζεται πάνω σε άδεντρη ράχη και διέλευση από το ναό του Αγ. Ιωάννη “Αποκεφαλιστή”. Το λιθόστρωτο εισέρχεται στον γραφικό οικισμό του Βρούτση. Μετά το Βρούτση, η διαδρομή κατηφορίζει ομαλά και προσεγγίζει τον οικισμό Ραχούλα, χτισμένο σε θέση εποπτείας του κάμπου της σημερινής Αρκεσίνης. Κατηφορίζοντας, το μονοπάτι καταλήγει σε συγκρότημα αγροικιών, πλαισιωμένων από την εκκλησία και τα εντυπωσιακά κατάλοιπα του Πύργου της Αγίας Τριάδας (τέλη 4ου π.Χ. αι.), όπου τερματίζεται η διαδρομή.  

Εναλλακτικά στη διαδρομή αυτή υπάρχει η δυνατότητα εισόδου του οδοιπόρου από τον οικισμό Καμάρι, βαδίζοντας σε διακλάδωση – αρχικά σε χωματόδρομο και κατόπιν σε λιθόστρωτο μονοπάτι – διάρκειας 10′, μέχρι να συναντήσει την κύρια πορεία στα Σύβρυσα.