Μενού Κλείσιμο

Νάξος, Διαδρομή Πολιτιστικού Ενδιαφέροντος 17:

Τρίποδες (Βίβλος) – Πύργος Αγίου Γεωργίου – Άγ. Θεόδωροι – Άγ. Νικόλαος στα Ρινίδια – Άγιος Ματθαίος – Ακτή Πλάκας

     Σημεία Ενδιαφέροντος

  • Πρωτοχριστιανικός ναός Αγίου Ματθαίου
  • Πύργος ελληνιστικών χρόνων στη θέση “Παλαιόπυργος”
Τρίποδες – Πλάκα

Η Διαδρομή διασχίζει των οικισμό των Τριπόδων (Βίβλου), περνώντας από την κεντρική πλατεία του χωριού και κατόπιν ακολουθεί αγροτικό δρόμο με νοτιοδυτική κατεύθυνση, σε ήπιο τοπίο με χαμηλά υψώματα. Συναντά σε θέσεις εποπτείας διαδοχικά τα γραφικά ξωκκλήσια Αγίου Γεωργίου, Αγίων Θεοδώρων και Αγίου Νικολάου.

Αμέσως μετά ο δρόμος μετατρέπεται σε μονοπάτι που κατηφορίζει με εξαιρετική θέα προς τον εύφορο κάμπο του χωριού. Διασχίζει την πλούσια σε πατατοπαραγωγή και κηπευτικά προϊόντα πεδιάδα, μέχρις ότου συναντήσει την αμαξιτή οδό Τριπόδων-Πλάκας. Μικρή παράκαμψη της διαδρομής προς τα βορειοανατολικά οδηγεί στον ελληνιστικό Παλαιόπυργο, κατάλοιπα του οποίου ορθώνονται εντυπωσιακά με ευρύ οπτικό πεδίο προς τον κάμπο και τις ακτές της Πλάκας.

Κάθοδος από Άγιο Νικόλαο προς Πλάκα

Η κύρια διαδρομή συνεχίζεται νοτιοδυτικά κατά μήκος της αμαξιτής οδού, συναντώντας το ξωκκλήσι του Αγίου Ματθαίου, σπάνιου μνημείου πρωτοχριστιανικών χρόνων, κτισμένου πάνω σε αρχαίο ιερό.

Το τελευταίο τμήμα της πορείας περνά ανάμεσα από τους πυκνούς καλαμιώνες της Πλάκας και καταλήγει στην ομώνυμη εκτεταμένη παραλία, σε ένα ιδιαίτερα αφαιρετικό τοπίο όπου κυριαρχούν οι παράκτιες αμμοθίνες.